Tecken på virus

Det är inte alltid man märker om man har drabbats av ett virus eller inte. Det finns virus, spionprogram och trojaner som gör skada utan att göra något större väsen av sig. De kan få dig att delta i internetattacker utan att du vet om det och sprida din känsliga information över nätet utan att det märks, men ofta kan man faktiskt se tecken på virus bara man vet hur dessa tecken ser ut. Därför har vi på antiviruswindows.se gjort en lista på hur du kan se tecken på virus.

Långsam dator

En dator som börjar bli långsam behöver nödvändigtvis inte ha drabbats av virus. Det kan till exempel bero på att din hårddisk är fragmenterad, att hårdvaran strular eller att hårddisken är full av överblivna registerfiler och andra skräpfiler. Testa därför att rensa och defragmentera din hårddisk först. Om problemet kvarstår kan det vara tecken på virus.

Försvunna filer

Om du saknar filer (till exempel dokument, filmklipp och ljudfiler) som du är säker på att du inte har tagit bort är det ett tydligt tecken på virus. Filer brukar inte försvinna av sig själva eller för att datorn strular lite.

Ändringar i dokument

Om du har flera Word- eller Excel-dokument som inte ser ut som de ska är det mycket möjligt att din dator har drabbats virus, förmodligen av ett makrovirus eller ett scriptvirus. Det här är mycket allvarligt om dina dokument har med ditt jobb eller dina studier att göra.

Datorn vägrar starta

Om din dator vägrar att starta kan det vara tecken på virus, men det kan även bero på en defekt hårdvara eller ett mjukvaruproblem. Om din dator blev segare och segare innan den upphörde att fungera är det emellertid mycket möjligt att det handlar om ett virus.

Datorn arbetar hela tiden

Om du hör att din dator arbetar utan att du använder den kan den vara drabbad av virus eller av någon annan skadlig kod. Om aktivitetslampan på ditt modem också lyser hela tiden är det möjligt att du är drabbad av en mask som håller på att sprida sig eller av ett spionprogram som skickar din information till fel händer. Kolla bara att Windows inte håller på att ladda ner några uppdateringar eller att du har ett program öppet som kommunicerar över nätet (till exempel ditt Windows antivirus) för det gör ju också att din dator jobbar.

© 2023 Antivirus Windows. All Rights Reserved.
Powered by WordPress. Tiger theme by Jo Cox Design