Ta bort virus

Om du har sett tecken på virus i din dator har förmodligen ditt antivirus inte riktigt gjort sitt jobb och därför bör du skaffa ett nytt antivirus till Windows som du kan ta bort viruset med, och som förhindrar att ytterligare virus slinker in i din dator. Tyvärr är det inte alltid lika lätt för ett antivirus att ta bort virus som att stoppa det, det är därför som vi på antiviruswindows.se har gjort en liten guide om hur du går tillväga om du har drabbats av virus.

Så tar du bort virus

1. Skaffa ett pålitligt antivirus till Windows, gärna ett av de antivirus vi listar här på antiviruswindows.se för de är riktigt bra. Inaktivera ditt gamla antivirus och installera det nya.

2. Skanna datorn. Djupskanna datorn så att ditt nya antivirus kollar igenom varenda vrå i din dator. Om antiviruset upptäcker virus eller någon annan skadlig kod kan det i bästa fall enkelt ta bort det. Du bör även avinstallera ditt gamla antivirus så att det inte uppstår några konflikter mellan antivirusprogrammen. Du har ju ändå ingen nytta av ett antivirus som släpper igenom virus, eller hur?

3. Stäng av alla onödiga processer. Om ditt nya antivirus har hittat virus men inte kan ta bort det kan du antingen starta upp datorn i felsäkert läge så att alla onödiga processer är avstängda, eller stänga av processerna med aktivitetshanteraren. Anledningen till att man bör stänga av alla icke nödvändiga processer är att någon av processerna håller viruset, spionprogrammet eller något annat skadligt program aktivt. När ett virus är aktivt så är det mycket svårare att ta bort det. Koppla även bort dig från nätet försäkerhetsskull.

4. Djupskanna datorn igen. När du är bortkopplad från nätet och de flesta processer är avstängda skannar du hela datorn igen och sedan är det mycket möjligt att ditt antivirus kan ta bort viruset eller vad du nu har drabbats av.

5. Starta från en startskiva. Om du fortfarande inte har lyckats bli av med eländet bör du ladda ner ett antivirus till Windows som kan fungera som en startskiva. Lägg antiviruset på ett USB-minne eller bränn det på en skiva och starta från startskivan. Skanna sedan datorn och när ditt antivirus nu hittar den skadliga koden kommer det med all sannorlikhet kunna ta bort det.

© 2023 Antivirus Windows. All Rights Reserved.
Powered by WordPress. Tiger theme by Jo Cox Design