6 tips för att slippa virus

1. Skaffa ett antivirus. Installera ett antivirus så fort du använder din dator för första gången. Om du installerar ett antivirus på en gång minimerar du risken för att drabbas av virus, spionprogram och annan skadlig kod som annars kan vara svårt att ta bort från datorn. Skaffa antingen ett komplett kommersiellt antivirus eller ett bra gratis antivirus till Windows.

2. Skaffa en bra brandvägg. Installera en brandvägg som är bättre än Windows egna. Det finns flera brandväggar som är betydligt bättre än Windows inbyggda brandvägg när det gäller att stoppa otillåten trafik som vill ta sig in och ut ur din dator, en trafik som kan sprida din känsliga information. Om du använder ett kommersiellt antivirus till Windows ingår ofta en suverän brandvägg, men om du använder ett gratis antivirus kan du alltid skaffa en gratis brandvägg.

3. Var försiktig med fildelning. Även om ett bra antivirus har full koll på allt du laddar ner, installerar och öppnar i din dator så finns det inget antivirus som är 100 % säkert. Därför bör du vara försiktig när du laddar ner fildelat material eftersom det är mycket vanligt att virus, spionprogam och annan skadlig kod sprider sig via fildelning. Om du känner dig tveksam när det gäller en viss fil som du vill ladda ner bör du dubbelkolla den med ditt antivirus eller inte ladda ner filen alls.

4. Var försiktig med din e-post. Det är också vanligt att virus sprider sig via e-post. Du kan få både skadliga bilagor som du inte bör öppna och skadliga länkar som du inte bör klicka på. Ett bra antivirus till Windows håller emellertid även koll på din e-post, men du bör ändå vara lite försiktig. Öppna helst ingen e-post som kommer från okända avsändare.

5. Var försiktig på Facebook. Även på Facebook finns det farliga länkar och annonser som du inte bör klicka på. Ett bra antivirusprogram varnar dig även för det här, men du bör ändå inte klicka på vad som helst på Facebook.

6. Installera inte vad som helst. Om en hemsida säger att du måste ladda ner en viss programvara, ett tillägg eller ett codec för att du ska kunna titta på ett videoklipp, lyssna på en låt eller köra ett visst program bör du alltid kolla upp om programvaran är seriös. Du kan googla på utgivaren eller filnamnet för att se vad andra skriver om programvara, tillägget eller codecet.

© 2023 Antivirus Windows. All Rights Reserved.
Powered by WordPress. Tiger theme by Jo Cox Design